MELDINGEN

Wat te doen als beheerder bij melding van een verdachte situatie

  • Het sturen van de deelnemers van de WhatsAppgroep bij een melding
  • Sturen in het nemen van de juiste stappen (S.A.A.R.), eventueel bijsturen
  • Proberen zo veel mogelijk informatie te verzamelen (signalement, kenteken, aantal personen, foto), de veiligheid van de WhatsAppers voorop stellen.
  • Woeste plannen afraden
  • Het doorgeven van de situatie aan een WhatsAppgroep, als de verdachten zich verplaatsen of zich lijken te gaan verplaatsen naar een ander aanliggend gebied
  • Afronden van de melding (compliment voor alertheid)
  • Houd er rekening mee dat een situatie heel spannend kan zijn voor de WhatsAppers. Behoud de rust in de groep.

Als beheerder ben je niet altijd beschikbaar op het moment dat er een verdachte melding is. Daarom is er een beheerdersgroep in elke wijk. Merk je als beheerder dat de betreffende beheerder van de groep er even niet is, neem deze taak dan over.  

Je zult merken dat deelnemers als er enige ervaring is met het WhatsAppen, steeds meer ervaren worden in het hanteren van de SAAR-methode en tips die jij eerder gegeven hebt vanzelf gaan kopiëren.

Mensen die de App oneigenlijk gebruiken
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deelnemers de WhatsAppgroep gebruiken om te melden dat er een parkiet is komen aanvliegen of dat er een auto in de weg staat. Gebeurt dit? Met een algemeen Appbericht (standaard) wordt gevraagd aan alle deelnemers van de groep om de WhatsAppgroep te gebruiken waar hij voor bedoeld is: verdachte situaties.

Mocht degene doorgaan met het plaatsen van berichten waar de App niet voor bedoeld is, benader hem of haar dan persoonlijk via WhatsApp of e-mail en leg nogmaals de bedoeling van de App uit. Als allerlaatste redmiddel kun je deze persoon verwijderen uit de WhatsAppgroep, maar liever niet! Probeer een zo positief imago te houden!