REGELS VAN DE WHATSAPPGROEP

WAARAAN KUN JE DENKEN BIJ REGELS?

Ook al lijkt het op het eerste gezicht een beetje raar, regels voor een WhatsAppgroep, toch is het heel belangrijk dat deze er zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat deelnemers geweld gebruiken. ‘s Nachts wakker geAppt worden door twee deelnemers die een gezellig praatje beginnen, is ook niet echt de bedoeling.

Wij hebben gekeken naar de regels die de politie Ede-Bennekom heeft opgesteld voor haar WhatsAppgroepen en hebben deze voor onze groepen een beetje aangepast. 
Stel samen de regels vast en pas deze aan waar nodig.

 • Vanaf 18 jaar
  In onze groep hebben we een minimum leeftijd van 18 jaar aangegeven, om te mogen deelnemen aan de WhatsAppgroep. We controleren de leeftijd niet, als deelnemers jonger zijn is dat snel te merken aan de manier van schrijven van een bericht. We nemen aan dat een deelnemer zich vanaf 18-jarige leeftijd verantwoordelijk kan gedragen.
 • Buurtbewoner
  De deelnemer woont in de betreffende buurt. Als er veel winkels of bedrijven zijn, kunnen werknemers ook een waardevolle bijdrage leveren aan de WhatsAppgroep.  Het is aan de beheerders om te bepalen of zij dit willen.
 • S.A.A.R.
  Bewoners reageren bij een verdachte situatie als volgt:
 • Signaleren
  De bewoners zijn alert. Zij weten het beste hoe het normaliter in hun straat, op hun hofje of plein gaat en wat afwijkend is. Als een WhatsApper iets verdachts signaleert, gaat hij over tot de volgende stap.
 • Alarmeren
  Dit is soms een moeilijke stap. “Is het wel belangrijk genoeg wat ik zie?”, vragen veel mensen zich af. Ga uit van het gevoel dat u hebt, als u iets ziet. Als u het gevoel hebt, er is iets niet pluis, dan is dat ook meestal zo. Lopen er mensen in uw straat bijvoorbeeld in allerlei huizen te kijken? Dan klopt er iets niet. Bel 112.
 • App
  Het WhatsAppen is de volgende stap. Laat via WhatsApp aan uw groep weten wat u ziet en waar u het ziet. Denk dan aan de handelingen die de verdachte personen aan het doen zijn, maar ook aan hoe de verdachte personen eruit zien. In welke auto ze rijden, de kleur van de auto  en het kenteken van de auto. 
  Laat de andere WhatsAppers weten dat u de politie gebeld heeft.
  “Volg” de verdachte personen met de leden van de WhatsAppgroep: laat weten waar de verdachte personen zijn of heen gaan en wat ze doen.
 • Reageer
  Verdachte personen houden niet van mensen om zich heen, dus zorg dat er ineens veel mensen te zien zijn. Gooi bijvoorbeeld uw vuilnis weg, ga de hond uitlaten, geeft de plantjes in de tuin of op uw vensterbank water of maak uitgebreid uw fiets klaar voor een ritje.
  Maak een foto van het kenteken of van de verdachte personen. 
  Is het donker? Laat merken dat u iets gezien of gehoord heeft, doe het licht in de kamer aan, zet uw raam open met wat lawaai, hoest eens luidruchtig of laat uw hond blaffen.
 • Blijf netjes, gebruik geen geweld
  Benadruk de regel om geen geweld te gebruiken. Zorg dat “de zaak” stuk gemaakt wordt, door je als buurtbewoners te laten zien. Laat het aanhouden van verdachten over aan de politie.
 • Denk altijd aan je eigen veiligheid
  Doe alleen dat, wat veilig is en zorg dat je zelf geen letsel oploopt door je te confronterend op te stellen. Eigen veiligheid eerst!
 • Gebruik WhatsApp alleen voor verdachte situaties
  Laat de buurtbewoners niet via WhatsApp weten dat er een parkiet is komen aanvliegen, of dat er een auto in de weg staat. Deze WhatsApp heeft een alarmerende functie: Alertheid van alle bewoners gevraagd!