Blog berichten

Politie op zoek naar bende autokrakers

Lelystad • Zaterdag 23 mei 2020 | 21:00   Bron: omroep Flevoland

De politie is op zoek naar een groep criminelen die de afgelopen dagen in Lelystad airbags en navigatiesystemen heeft gestolen uit auto's. Er zijn bij de politie meerdere meldingen van inbraak binnengekomen.

De autokrakers zouden in het hele land actief zijn. Ze hebben het vooral voorzien op Volkswagens, maar ook modellen van BMW, Audi en Mercedes zouden hun doelwit zijn.

De politie roept op om 's nachts alert te zijn op busjes die door een wijk rijden. De criminelen zouden ook met vouwfietsen rondrijden om minder op te vallen.

Beste buren van Warande en Landstrekenwijk.

Wanneer mensen wordt gevraagd wat zij belangrijk vinden voor een prettige samenleving, dan is het antwoord vaak ‘dat men zijn buren kent’.

Wij realiseren ons dat we, met het grote complex, omheind door hoge betonnen muren en beveiligd met camera’s, niet altijd direct een open uitstraling hebben. Als penitentiaire inrichting vlakbij woonwijken hebben wij erover nagedacht hoe wij ons een goede buur kunnen tonen voor onze directe buren, want zo gesloten is onze inrichting eigenlijk niet. We staan in dagelijks contact met vele (keten)partners en/of bezoekers van buiten. We zetten daarnaast regelmatig de deuren open verzorgen rondleidingen voor scholieren, studenten en organisaties waarmee we samenwerken.

Nu komen we ook graag actief in contact met u, onze directe buren, zodat we elkaar kunnen leren kennen en hierdoor een betere buur voor u kunnen worden. 

LET OP!
Aanmelden is alleen voor de bewoners van de bovengenoemde wijken!

I.V.M. de Corona maatregelen kan de burendag op 29 mei a.s. niet plaatsvinden!
De burendag zal later dit jaar worden gepland.
Aanmeldingen zijn nog steeds welkom!

Lees meer...

Gratis woningscan voor deelnemers WABP

De gemeente wil samen met bewoners en politie het aantal inbraken verder terugdringen. Speciaal voor dit jaar bieden we een gratis woningscan aan. De woningscan is bedoeld om de kans op een woninginbraak te verkleinen en om ervoor te zorgen dat u als bewoner zich veiliger voelt, thuis en uw omgeving.

Een onafhankelijke adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) komt op afspraak langs bij u om praktische tips en advies te geven om de veiligheid van de woning te vergroten. Vaak kan dit al op eenvoudige wijze worden gerealiseerd, zonder dat er (hoge) kosten aan eventuele maatregelen zijn verbonden. Na afloop van de scan ontvangt u het advies op maat in een rapport, zodat dit nog eens rustig kan worden nagelezen.

De gemeente Lelystad heeft ruimte voor 50 woningscans. Als u zo'n scan wilt hebben, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam en adres!

Het is allemaal goed bedoeld en we zijn blij met de samenhorigheid in de groepen maar het plaatsen van geen 112 waardige berichten is niet de bedoeling.

Bedankjes, duimpjes, felicitaties, gelukwensen, weggelopen huisdieren en dergelijke worden niet door iedereen op prijs gesteld.

Indien er toch een bericht geplaatst is door een deelnemer reageer dan niet met een vervelende of verwijtende opmerking maar negeer het bericht.

Hiermee voorkomen we dat deelnemers de groep verlaten. "afbreken gaat sneller dat het opbouwen"

De jaarwisseling is een mooi en feestelijk moment, samen houden we het ook veilig! De politie en boa’s van de gemeente zorgen voor de handhaving. Maar we kunnen het niet alleen. Zie je in aanloop naar Oud en Nieuw of tijdens de jaarwisseling dat iemand overlast of schade veroorzaakt, bel dan de politie: bij heterdaad via 112 en anders via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Foto’s en filmpjes zijn welkom.

Uit voorzorg haalt de gemeente waar mogelijk materialen weg of sluit deze af tijdens de jaarwisseling, app ons op 06-30713773 als bij jou in de buurt spullen op de openbare weg moeten worden verwijderd. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 02.00 uur 's ochtends.

 

 

Laat altijd door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is!
Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden in tekst.

 

Een hele fijne en feestelijke jaarwisseling!

DE WEEK TEGEN LACHGAS! HELP MEE!
9 tot 16 december

 

Het gebruik van lachgas is in Lelystad de afgelopen jaren flink toegenomen. De gemeente wil het misbruik van lachgas aanpakken en kan daarbij de hulp van alle WhatsApp groepen goed gebruiken.

Concreet verzoek is om in de week van *9 tot 16 december* een foto te maken als je lachgaspatronen ziet in jouw buurt en die door te mailen met de straatnaam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeente heeft verder een actieplan gemaakt met zeven maatregelen tegen lachgas.

Politie-advies voor het gebruik van een WhatsApp buurtpreventiegroep 

Als u iets verdachts opvalt in uw straat, gebruik dan de SAAR-volgorde: 

S = Signaleer,  onthoud signalement, kenteken, e.d. Wees feitelijk, onderbouw je gevoel met kenmerken die je daadwerkelijk ziet.

A = Alarmeer de politie via 1-1-2 

A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp groep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld.)

R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

Hoe meldt u een verdachte situatie aan bij de politie

Vermeld tijdens een eventuele melding aan 1-1-2 vanuit de WhatsApp-groep dat u lid bent van een WhatsApp buurtpreventiegroep, zodat er vanuit de politie terugkoppeling plaats kan vinden. De politie doet zijn uiterste best, maar kan om bepaalde redenen niet altijd direct een terugkoppeling geven. Mocht u echter onverhoopt binnen 48 uur na uw melding geen terugkoppeling hebben gehad, neemt u dan contact op met uw wijkagent via 0900-8844.