Blog berichten

Het is allemaal goed bedoeld en we zijn blij met de samenhorigheid in de groepen maar het plaatsen van geen 112 waardige berichten is niet de bedoeling.

Bedankjes, duimpjes, felicitaties, gelukwensen, weggelopen huisdieren en dergelijke worden niet door iedereen op prijs gesteld.

Indien er toch een bericht geplaatst is door een deelnemer reageer dan niet met een vervelende of verwijtende opmerking maar negeer het bericht.

Hiermee voorkomen we dat deelnemers de groep verlaten. "afbreken gaat sneller dat het opbouwen"

De jaarwisseling is een mooi en feestelijk moment, samen houden we het ook veilig! De politie en boa’s van de gemeente zorgen voor de handhaving. Maar we kunnen het niet alleen. Zie je in aanloop naar Oud en Nieuw of tijdens de jaarwisseling dat iemand overlast of schade veroorzaakt, bel dan de politie: bij heterdaad via 112 en anders via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Foto’s en filmpjes zijn welkom.

Uit voorzorg haalt de gemeente waar mogelijk materialen weg of sluit deze af tijdens de jaarwisseling, app ons op 06-30713773 als bij jou in de buurt spullen op de openbare weg moeten worden verwijderd. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 02.00 uur 's ochtends.

 

 

Laat altijd door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is!
Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden in tekst.

 

Een hele fijne en feestelijke jaarwisseling!

DE WEEK TEGEN LACHGAS! HELP MEE!
9 tot 16 december

 

Het gebruik van lachgas is in Lelystad de afgelopen jaren flink toegenomen. De gemeente wil het misbruik van lachgas aanpakken en kan daarbij de hulp van alle WhatsApp groepen goed gebruiken.

Concreet verzoek is om in de week van *9 tot 16 december* een foto te maken als je lachgaspatronen ziet in jouw buurt en die door te mailen met de straatnaam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeente heeft verder een actieplan gemaakt met zeven maatregelen tegen lachgas.

Politie-advies voor het gebruik van een WhatsApp buurtpreventiegroep 

Als u iets verdachts opvalt in uw straat, gebruik dan de SAAR-volgorde: 

S = Signaleer,  onthoud signalement, kenteken, e.d. Wees feitelijk, onderbouw je gevoel met kenmerken die je daadwerkelijk ziet.

A = Alarmeer de politie via 1-1-2 

A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp groep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld.)

R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

Hoe meldt u een verdachte situatie aan bij de politie

Vermeld tijdens een eventuele melding aan 1-1-2 vanuit de WhatsApp-groep dat u lid bent van een WhatsApp buurtpreventiegroep, zodat er vanuit de politie terugkoppeling plaats kan vinden. De politie doet zijn uiterste best, maar kan om bepaalde redenen niet altijd direct een terugkoppeling geven. Mocht u echter onverhoopt binnen 48 uur na uw melding geen terugkoppeling hebben gehad, neemt u dan contact op met uw wijkagent via 0900-8844.

Meld je aan voor Boef in de buurt!

Op vrijdag 22 november wil de politie, gemeente en wabp-lelystad.nl met de actie ‘Boef in de buurt’ aandacht vragen voor verdachte situaties in de wijk. We zoeken dit jaar vooral de samenwerking met de WhatsApp groepen, dus als jouw groep het leuk vindt om mee te doen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Hieronder staat de nadere uitleg.

'Boef in de buurt' is een interactief spel. Op die vrijdag is er een 'boef' op een bepaalde tijd actief aanwezig in de buurt. We vragen de deelnemers te letten op verdachte situaties en dit door te geven zodat de politie de locatie, signalement van de boef en eventueel voertuigen kan achterhalen en de boef kan aanhouden. Iedereen die een goede tip doorgeeft krijgt een leuke attentie. De deelnemers worden stapsgewijs meegenomen in het politieproces: er wordt een melding gemaakt van een verdachte in een bepaald gebied, signalement wordt doorgegeven, bewoners kijken mee uit en geven informatie door aan de politie, de boef wordt aangehouden. De speelduur is maximaal 1 uur, waarbij het spel in dezelfde buurt eventueel nog een keer wordt gespeeld als de boef snel wordt gevangen. Na het uur gaan we naar de volgende buurt.

Heb je eerst nog vragen? Mail dan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan bellen we je terug!

Het aantal woninginbraken daalt nog steeds. Ten opzichte van dezelfde periode in 2018 is het aantal inbraken met 18% gedaald. Op de kaart staan de inbraken in de diverse wijken van de afgelopen 3 maanden.

Bron: gemeente Lelystad

Waar we ons wel zorgen om maken is de stijging van het aantal autokraken. De teller staat van januari tot en met september op 203 autokraken voor heel Lelystad. Op de kaart staan de autokraken van de afgelopen 3 maanden.

Tips om een autokraak te voorkomen:

Parkeer op een goed verlichte plaats.
Laat nooit kostbaarheden in de auto achter.

Ziet u iets verdachts meldt dit dan direct bij de politie(112).

Post het daarna in de Whatsappgroep!

Doe altijd aangifte van een autoinbraak! ( 0900 8844).

Bron: gemeente Lelystad